Kvast

UiB har i løpet av det siste året gjort mange av sine datasett åpne. Dette innebærer at datasettene er blitt gjort tilgjengelig for almennheten og strukturert slik at det er maskinlesbart. På denne måten kan hvem som helst lage egne applikasjoner eller internettsider som bruker disse åpne datasettene. I denne forbindelse har det blitt opprettet prosjekter innenfor rammene av emnene INF219 og INF319 på Institutt for Informatikk hvor målet er å benytte de åpne datasettene for å skape nye, interessante verktøy samt utforske alternative måter å presentere universitetsinfo.

Screen Shot 2014-09-12 at 13.08.22
Blir det snart slutt på dette?

I løpet av det siste semesteret er det nettopp en alternativ presentasjon av universitetets emne- og programinfo vi, Kjetil og Kristian, har jobbet med som vårt INF219-prosjekt. Uis nettsider har i dag en struktur som ganske presist gjenspeiler universitetets egen struktur. Dette har sine fordeler, spesielt for ansatte og andre som er kjente med universitetets mange fakulteter og institutter. For kommende og nåværende studenter kan det derimot fremstå som uoversiktelig og kronglete. I tillegg har uib.no opptil flere funksjonsområder, både som formidler av nyheter, arrangementinformasjon, studieinformasjon og lignende. Dette fører til at informasjon om konkrete emner og programmer blir borte i mylderet av annen info. Resultatet blir ofte at man «googler» etter den aktuelle informasjonen heller enn å prøve lykken på selve siden.

En løsning på dette problemet er å la emne- og programinfo bli presentert gjennom en selvstendig side med fokus på oversikt og en intuitiv struktur som gir mening for «folk flest».  Ved å la dette virke som en selvstendig nettside, fjernes kravet om at all informasjon skal være med. Vi kan derfor fokusere på det vi tror er viktig for målgruppen (kommende og nåværende studenter). Slik blir det også ryddigere, og det er enklere å opprettholde en klar struktur.

Slik det er nå, er man nødt til å oppsøke flere forskjellige nettsider om man ønsker å lære mer om henholdsvis et emnes innhold, eksamensdato, oppdaterte timeplan og eventuelle meldinger.  Vi ønsket også å samle all denne infoen på én side under det aktuelle faget, noe som var mulig takket være UiB sine åpne datasett.

Resultatet kan dere prøve ut på golid.net/kvast4/

Velkommen til KVAST
Velkommen til KVAST

Siden er enkel og oversiktlig. Den består hovedsakelig av et søkefelt, samt to knapper med hver sine undermenyer.  Knappene lar deg bla gjennom henholdsvis emner og studieprogrammer.

Bla i program eller emner. Det er opp til deg.
Bla i program eller emner. Det er opp til deg.

Søket fungerer slik at brukeren skriver inn tekst som fortløpende sjekkes mot datasettet og viser emner som matcher. Enkeltelementene i resultatlisten kan aktiveres ved klikk og fører brukeren til de respektive sidene med faginformasjon.

Søktreffene kommer samtidig som du fyller ut søkefeltet.
Søktreffene kommer samtidig som du fyller ut søkefeltet.

På faginfo-sidene har vi valgt å vise siden i tre seksjoner.

På venstre side har vi en infoboks hvor generell informasjon om faget vises på en fin og ryddig måte. I midten av siden vises en liste over emner som kreves, og emner som er anbefalt å ta før brukeren kan ta emnet han/hun ser på. I tillegg kan emnene i midten klikkes på, som tar brukeren til tilsvarende sider for disse emnene. På høyre side har vi to infobokser. Øverst har vi en kalender som viser forelesninger og gruppetimer i emnet for inneværende uke. Nederst skal eventuelle meldinger for faget vises. Dette inkluderer endringer eller kanselleringer i faget, men også diverse andre meldinger.

Vesentlig informasjon presenteres på en ryddig og oversiktlig måte.
Vesentlig informasjon presenteres på en ryddig og oversiktlig måte.

På studieprograminfo-sidene har vi også valgt å bruke en likt design som emneinfo-sidene.

På venstre side vises her informasjon om studieprogrammet, hvilket program det er, introduksjon til programmet, antall plasser, studiepoeng og mye mer. Her kan brukeren lese seg opp på studieprogrammet og gjøre seg opp en mening om han/hun vil begynne på dette programmet. I midten av siden har vi valgt å vise fagene som inkluderes i studieprogrammet. Her vil kun fag som er krav vises, siden mange studieprogram vil ha valgfrie fag. På høyre side vises bildet til studieprogrammet øverst, mens vi har en «Visste du at…»-boks med emnerelatert trivia nederst.

Denne siden vil kunne fungere som et friskt pust for nåværende og nye studenter og bidra til at det blir litt enklere å finne fram informasjonen man er interessert i.

Les mer om prosjektet her. Kildekoden for prosjektet kan du finne på Bitbucket, og prosjektrapporten kan du lese her. For eventuelle spørsmål / tilbakemeldinger kan du nå oss på Facebook: Kjetil (Kjetils hjemmeside) og Kristian.

5 kommentarer til «Kvast»

  1. Gratulerer med vel gjennomført prosjekt!

    Kristian og Kjetil presenterte også prosjektet for ei handfull relevante nøkkelpersonar frå fleire avdelingar ved UiB (IT-, studieadministrativ- og kommunikasjonsavdelinga). Prosjektet vart godt motteke.

    Om andre vil følge med på kva som skjer med opne data så kan du bli med i Facebook-gruppa «Open data Bergen»:
    https://www.facebook.com/groups/1490424181208486/

    For opne data frå UiB så har vi også nokre e-postlister du kan melde deg på:
    https://it.uib.no/%C3%85pne_data#E-postlister

  2. Det ser veldig fint ut. Smart og fjerne støy.
    Slike skolesider inneholder som regel mye info både for eksisterende studenter/ansatte og nye studenter, mens informasjonsbehovene for disse gruppene er veldig ulike.

    Men jeg tviler på at forkortelser som dette: HF, MOFA, Matnat, JUR, PSYFA, SVF, er spesielt intuitivt for andre enn ansatte og eksisterende studenter ved UiB.

    TIPS: husk å hent studiedataene fra FS slik at dere får ett sted og oppdatere data på.
    Samme datakvalitet på nettsiden deres og eksterne som NSD/DFØ og utdanning.no

    Lykke til med nye nettsider.

    1. Dataene er henta frå UiB sine opne data. Dei aktuelle datasetta er dokumentert her:
      http://hackathon.b.uib.no/data-og-idear/uibdata/

      Dette er grunnlagsdataene som ligg bak studieinformasjonen på UiB sine eigne nettsider, og dei dataene vert henta frå Felles studentssystem (FS).
      Kvast har i skrivande stund ikkje støtte for å fortløpande hente inn nye data, så du søker i data som vart henta inn i begynnelsen av juni.

  3. Tilbaketråkk: UiB Romsjekker

Det er stengt for kommentarer.